fbpx

Колко е важна водата за децата

Телата ни са съставени от 60% вода. Раждаме се с около 78% вода в тялото и докато станем на 1 годинка, тези проценти са спаднали до 65. Сокчета и кашички са неизменна част от диетата на подрастващото, но някога замисляли ли сте се колко е важна водата за детското тяло?

Също както възрастните децата се нуждаят от вода в своят ежедневен ритъм. Според Института по медицина на Националните академии в САЩ препоръчителният прием на вода в различния стадий на растеж на детето е следният:

 

Възраст Пол Чаши вода на ден
4 – 8 години Момичета/Момчета 7
9 – 13 години Момичета 9
Момчета 10
14 – 18 години Момичета 10
Момчета 14

Тоест, това колко вода трябва да приема детето, зависи от такива фактори като възраст, пол и тегло. Чашите вода на ден представляват цялостното количество вода за пиене на ден под всякаква форма – зеленчуци, плодове, друга храна, други напитки и тн. Количеството може да варира и според външни фактори като климатични условия, физическа активност, общо здравословно състояние.

Едно от най-важните неща, които водата доставя на децата е флуорид. До 14 годишна възраст едно дете трябва редовно да приема флуорид, с цел заздравяване на костите и засилване на резистентността към кариеси. Това, което е важно да се запомни, е че има специфики при подбиране каква вода да дадем на детето, така че по естествен начин да приема необходимото количество флуорид. Някои филтри за вода, филтрират и естественият флуорид от чешмяната вода, затова ако смятате, че може би детето не приема достатъчно от този минерал е добре да попитате лекуващият педиатър какъв би бил правилният подход.

Редовното пиене на вода помага на детето да поддържа здравословно тегло. България е на 5-то място в Европа по процент на деца със затлъстяване. Освен леснодостъпната „джънк“- храна и недостатъчната физическа активност, слабият прием на вода също способства за забавянето на метаболизма, почти по идентичен начин, какъвто бихме видели и при възрастните.

Необходимостта на детето от вода, не се свежда до чистата консумация, разбира се. Играта и спортът във вода могат да бъдат от също толкова голямо значение, но очаквайте повече по темата в нашият блог.

Колко е важна водата за децата

Източници:

https://www.eatright.org/fitness/sports-and-performance/hydrate-right/water-go-with-the-flow
https://www.parents.com/kids/nutrition/healthy-eating/water/
https://water.usgs.gov/edu/propertyyou.html

Автор: Фрида Ауад

Коментари и ревюта

Няма коментари