fbpx

Хранителната алергия и хранителната непоносимост – най-честите причинители при деца

Хранителни алергии и непоносимости винаги е имало, и в последните години се наблюдава нарастване на броя хора, страдащи от тях. Причините за това са най-разнообразни, но целта на тази статия е да ви информира за храни, които могат да са алергени или причинители на непоносимост. Това е важна тема, защото неправилното приготвяне, сервиране и дори четене на съдържанието на храната може да е животозастрашаващо.

Хранителната алергия и хранителната непоносимост

Ако вие или вашето дете имате такъв тип алергия или непоносимост трябва да уведомите вашия сервитьор и той от своя страна да предаде на готвачите в кухнята. Това е полезен навик, който ще гарантира доброто изживяване в ресторанта.

Термините хранителна алергия и хранителна непоносимост:

Можем да различим тези две състояния най-вече по симптомите и количеството.

При истинската хранителна алергия винаги е налице имунен механизъм (реакция между антиген и антитяло), който се проявява бързо, предизвикан от малко количество от съответната храна и може да има фатални последствия.
Хранителната непоносимост не предизвиква имунна реакция. Хранителна непоносимост е налице, когато в организма има недостиг на някои храносмилателни ензими, което води до стомашно-чревни проблеми, болка в стомаха, газове, разстройство, подуване и т.н.

Тоест, ако детето ви има алергия към млякото, дори една глътка може да предизвика моментална реакция. Но, ако има само непоносимост – то ще получи стомашно-чревни симптоми, известно време след като е изпило обилно количество мляко.

Кръстосани алергии:

Да, има такова явление и то е комбинация от алергии към няколко неща едновременно. Пример за това е алергия към белтъка на краве мляко и соев белтък или към домати и грах. Други варианти на кръстосани хранителни алергии при деца са между няколко вида плод или зеленчук – моркови, пъпеш, банан или ябълки, домати, праскови и други.

Разликата между алергия/непоносимост и предпочитание:

Това може би ви се струва странно поместено тук, но си има причина.

Ето какво се случва, когато до кухнята стигне, че даден гост има алергия към определена храна: за кухнята това означава код „Червено“ и ястието за този човек се приготвя с повишено внимание, и се внимава продуктите да не са имали досег до алергена, който е съобщил. Злоупотребяването с такъв тип информация, може да обърка работата в кухнята и да се стигне до грешки при приготвяне и сервиране. Затова съветваме при даване на поръчката да се прави ясна разлика между трите състояния – алергия, непоносимост и предпочитание.

Най-често срещаните алергени при малки и големи:

Мляко и млечни продукти- колкото и изненадващо да е, това е най-често срещана при малки деца. При някои се оказва, че не са алергични, а имат нетолерантност към лактоза, което далеч не е толкова страшно колкото алергия. За щастие много деца надрастват този проблем (ок. 80%).
Соя – за щастие и тя се надраства и изчезва около десетата година на детето. За по-сигурно направете изследване. Симптомите могат да варират от леки до силни.
Фъстъци (не се надраства) и други ядки- една от най-често срещаните и смъртоносни алергии се причинява от фъстъци. Тя остава за цял живот. Някои деца могат да проявят реакция само, ако изядат фъстък, докато други получават реакция и когато някой около тях яде, без да са имали директен допир с храната.

Останалите видове ядки са също много опасни, но алергични реакции към тях са по-рядко срещани. Много деца надрастват този тип алергия още преди да са станали възрастни. При алергия от ядки като цяло се наблюдава фамилна обремененост. Ако едното дете я има, добра идея е да се изследва и братчето/сестричето.

Яйца (не се надраства) – тази алергия обикновенно е една от първите, която се установява при бебета и малки деца. Проблемът идва от протеина, съдържащ се в белтъка. В повечето случаи реакцията е много лека и минава незабелязано, но може да бъде много остра и животозастрашаваща. Отделянето на белтък и жълтък също не дава гаранция за избягване на реакциите, вече споменахме важността от директния допир между продукти. Често не се надраства.
Ягоди, киви (не се надраства) – ягодите са едни от най-изненадващите алергени. Протеините съдържащи се в тях са причината за алергични реакции. И се отнася единствено и само за ягоди, проблемът не се наблюдава при малини, къпини, боровинки и т.н. Не се надраства, като е сходна с рибна и яйчна алергия. Реакциите при Киви са по-рядко срещани. За съжаление, не се надраства, но за щастие има много други плодове, с които може да се замести.
Риба (не се надраства) – някои деца проявяват алергична реакция към определен тип риба или семейство риби. Тази алергия не е напълно изследвана, но се знае че се причинява от протеините в самите риби. За съжаление, тази алергия не се надраства, а може с времето да се влоши или да се прояви в по-късен етап от живота.
Ракообразни (не се надраства) – ако детето ви е алергично към риба, направете изследвания и за разкообразни. Тази алергия може да е сама по себе си и симптомите са от леки до много остри до степен, в каквато се проявява дори при допир. И този вид не се надраства. Може да се развие с времето. Ако детето ви си похапва скариди без проблем, може след време да се появят симтомите.
Пшеница – този тип алергия се среща повече при възрастните, но се наблюдава надрастване сред децата. Повечето деца я надрастват или намаляват до пшенична непоносимост без симптомите наблюдавани при алергична реакция. Много често се бърка с непоносимост към глутен. Това е разбираемо, след като повечето пшенични продукти съдържат глутен, но е важно да се разграничат.

Бъдете нащрек и при съмнения за алергии или непоносимост винаги търсете мнението на специалист в областта на алергии!

Николина Радева
професионален готвач и леля

Коментари и ревюта

Няма коментари