fbpx

Създаване на картини за деца

Създаването на изкуство за деца изисква не просто подготовка и познания, но и ясна нагласа, че творението е предназначено за малкия ценител. Необходимо е съдържанието да бъде коректно и отговорно подбрано, и всяка форма на изкуство за деца да бъде оптимизирана така, че да развива техните ум и тяло.

В момента работя върху книги и занимателни материали за оцветяване за деца. Там картините трябва не просто да бъдат красиви, но и да помагат за развитието на фината моторика при децата. Как е създадено едно изображение и колко големи да бъдат пространствата за оцветяване е нужно да бъде съобразено спрямо възрастта им.

Процесът на оцветяване трябва да е лесен за най-малките и постепенно да нараства по сложност спрямо възрастта на детето, за да има предизвикателство. Защото децата често стигат бързо до заключението, че нещо е твърде „бебешко“ за тях и с огромно желание се впускат да докажат колко са пораснали.

Също така децата имат силно чувство за естетика. Те много ясно осъзнават какво им харесва и какво не. Съответно, да се вярва, че изкуството за деца е лесна работа, е равностойно на това да се вярва в митове и легенди. Но стига ние възрастните да слушаме, децата с готовност и откровение биха ни споделили мнението си.

Птиците за проекта ни с БДЗП нарисувах с огромно удоволствие. Моите рисунки в него целяха да запознаят децата с малките и големи птици в България. По онова време с голяма изненада научих, че любимата птица за оцветяване на момиченцата е соколът, а на момченцата – царският орел.

Царски орел

Ловен сокол

Също така работя и по илюстрациите на детска история, която учи децата да обичат самите себе си. Защото всички се стараем да възпитаваме у децата си миролюбие към околните, но не бива да забравяме да ги учим и на обич към самите тях. Ние, възрастните, сме тези, които разкриват тайните за света пред детския взор. И ние сме тези, който им показват къде е мястото им в същия този тайнствен свят. Затова, според мен, е много важно да им покажем как да обичат както света, така и самите себе си.

 

Автор:

Александра Илиева

Комуникационен и творчески директор KidzWelcome

…или просто Алекс

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари и ревюта

1 коменатар
  • Габи

    Прекрасна и чистосърдечна статия ☀️Продължавайте все така!

    07.03.2019 at 09:29 Отговор