fbpx

Историята на една малка победа

kidz welcome Здравейте,

Аз съм Велина – един от хората, които стоят зад инициативата Kidz Welcome. Днес е много специален ден за нашия екип и решихме да споделим с Вас причината за това.

Днес, след малко повече от година и два месеца, успешно регистрирахме нашата сертификатна марка Kidz Welcome пред Патентно Ведомство на Република България.

За нас това е малък празник, защото макар у нас нещата да се случват бавно и трудно, те все пак се случват. 

В България има изключително малко сертификатни марки. Толкова малко, че всеки път, когато посещавах Патентно ведомство, дамите, работещи там, обръщаха към мен с „Аааа, ти си момичето със сертификатната марка за деца“. После следваше и констатация, че такива почти не се срещат.

Така или иначе, ние обичаме да правим неща, които не са били правени никога преди. Като това да направим отглеждането на деца по-леко занимание в България. Повярвайте ни, заслужава си.

Дори понякога да е трудно и да отнема доста време.

 

Защо избрахме сертификатна марка?

Когато започвахме проекта Kidz Welcome, имахме една цел – да направим така, че за родителите с деца да е по-лесно да посещават различни места. Решихме да започнем с ресторанти и други заведения, където видяхме, че липсват основни неща като столчета за хранене, детски менюта, място за смяна на памперси и други подобни малки неща, които са от необходимост за всеки родител.

Ние вярваме, че за да е успешен един бизнес, то той трябва да изгражда услугите си именно около нуждите на своите клиенти. Именно това беше причината да искаме да отличим тези заведения, които полагат усилия в тази насока. Но както винаги въпросът беше как да го направим? Как да покажем на родителите местата, където те и децата им са наистина добре дошли?

За нас беше важно каквото и да правим то да има някаква реална юридическа стойност. Да намерим начин, по който да ангажираме ресторантите да спазват критерии за обслужване на родители с деца, а не просто да говорим празни думи и да пишем хвалебствия за някои ресторанти. Коментарите и обратната връзка, които традиционно се дават, са полезни, но уви те не са достатъчни, а понякога са и доста тенденциозни или субективни. Колкото по-близо работихме с ресторантите, толкова повече опознахме и техните проблеми и нужди.

Искахме да избягаме от целия този субективизъм и да създадем нещо обективно и безпристрастно, което да дава реална информация на родителите какво да очакват. 

 

Сертификатната марка представлява обозначение за спазването на правила и критерии. 

 

Когато някое заведение носи нашия стикер, това означава, че:

  • ние имаме реален присъединителен договор с него, в който са описани критериите, към които то се задължава
  • посетили сме заведението и сме проверили за наличието на критериите
  • поддържаме връзка със заведението и се информираме за спазването на критериите
  • следим обратната връзка на родителите спрямо него
  • се стремим да помогнем на заведението да бъде още по-добро със своите клиенти с деца

 

Никое заведение не може да сложи нашия стикер, освен ако не е било надлежно сертифицирано от нашия екип по обявената процедура. И всеки може да види публично заведенията, които отговарят на депозираните в Патентно Ведомство правила.

Kidz Welcome

Как го постигнахме?

Първо, попитахме родителите от какво се нуждаят при посещение на заведение с деца. Групирахме техните нужди, като отчетохме, че на различна възраст децата имат различни нужди, както взехме под внимание и нуждите на дамите, които очакват дете – една доста пренебрегвана група, за наше огромно съжаление.

След като имахме тази информация, създадохме конкретните правила. Можете да ги видите тук. Те са публични и сме ги публикували така, както сме ги приложили пред Патентно ведомство.

Заявихме сертификатната марка заедно с правилата и нашия стикер през март 2018та. Преминахме през няколко проверки и комуникация с проверяващите от страна на администрацията, за да докажем, че действително ще контролираме за спазването на правилата. И в крайна сметка, успяхме. Преборихме се да имаме сертификат. И възможността да го разпространим в България.

Какво следва?

С една дума – разпространение на сертификатната марка. В София има около 1100 заведения. От тях едва 200 имат капацитета успешно да изпълнят нашите критерии. През изминалата година успяхме да установим отношения с някои от тях. Можете да ги видите на нашата карта. В профила им, ще видите и кои критерии точно те са се задължили да изпълняват.

След като имаме вече валиден юридически сертификат, нашата основна цел е да отличим с него заведенията. В момента главна наша цел са София и Пловдив, като миналата седмица успяхме да сертифицираме първото си заведение и в Пловдив. Много скоро ще чуете за него. Надяваме се, след това да преминем и през другите по-големи български градове.

 

Как да ни помогнете в нашата мисия?

За две неща ви молим – последвайте ни във фейсбук, инстаграм и се регистрирайте на сайта ни. Няма да ви пращаме съобщения или досадни нюз летъри, но ще публикуваме всеки път, когато някои се присъедини към нашата мрежа от сертифицирани обекти.

И второ (за нас, то е по-важно), давайте ни обратна връзка след посещение на заведение. Така ни помагате да гарантираме още по-добре контрола върху критериите. Може да го направите като коментар на сайта или да ни пишете на info@kidzwelcome.com.

 

kidz welcome

 

Нашата цел е да направим така, че децата да са добре дошли в живота ни. И с малко усилие да направим по-лесно за техните родители да ги отглеждат. Пазим и мъничко надежда, че може би, ако е по-лесно за родителите, то е въпрос на време да се раждат повече деца в България.

Коментари и ревюта

Няма коментари